Οι εξελίξεις στο ευρωπαϊκό ποινικό δίκαιο και στο ευρωπαϊκό ιδιωτικό διεθνές δίκαιο, στη φύλαξη των συνόρων, τη μετανάστευση και το άσυλο, την ευρωπαϊκή ασφάλεια και την αστυνομική συνεργασία, και τα δικαιώματα του Ευρωπαίου πολίτη θα παρουσιαστούν στη Θερινή Ακαδημία που διοργανώνει στην αγγλική γλώσσα το Κέντρο Αριστείας Jean Monnet του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, σε συνεργασία με την Έδρα Jean Monnet του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, με θέμα: «Ο Ευρωπαϊκός Χώρος Ελευθερίας, Ασφάλειας και Δικαιοσύνης» από 1 έως 3 Ιουλίου 2017, στην κλιματιζόμενη Αίθουσα Συνεδρίων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.
Η Ακαδημία θα διαρκέσει 3 μέρες (1-3 Ιουλίου) και συνολικά 25 ώρες. Θα διεξαχθεί στην αγγλική από 9 εξειδικευμένους ακαδημαϊκούς από την Ευρώπη και την Ελλάδα και προσφέρει 2 εξωσχολικές μονάδες ECTS στους συμμετέχοντες. Απευθύνεται σε δικηγόρους, δικαστές, εκπαιδευτικούς, αστυνομικούς, κοινωνικούς λειτουργούς και φοιτητές διεθνών και ευρωπαϊκών σπουδών, νομικής, κοινωνικών και πολιτικών επιστημών. Οι ώρες διδασκαλίας είναι το Σάββατο 1 Ιουλίου από τις 10.30 μέχρι τις 18.30, την Κυριακή 2 Ιουλίου από τις 15.00 έως τις 21.45, και την Δευτέρα από τις 15.00 μέχρι τις 22.00.
Την δομή και την εξέλιξη του Χώρου Ελευθερίας, Ασφαλείας και Δικαιοσύνης (ΧΕΑΔ) θα αναπτύξει ο Μιχαήλ Χρυσομάλλης, Αναπληρωτής Καθηγητής στη Νομική Σχολή του Δημοκριτείου Πανεπιστήμιο Θράκης και Κάτοχος Έδρας Jean Monnet. Για την Ευρωπαϊκή Ιθαγένεια και τα Δικαιώματα του Ευρωπαίου πολίτη ιδίως στον ΧΕΑΔ θα μιλήσει η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών (ΔΕΣ) του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Δέσποινα Αναγνωστοπούλου. Τη μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ θα αναλύσει ο Βασίλης Χατζόπουλος, Καθηγητής στο Τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και Επισκέπτης Καθηγητής στο Κολλέγιο της Ευρώπης (Μπριζ). Την Πολιτική Ασύλου της ΕΕ θα παρουσιάσει ο Ιωάννης Παπαγεωργίου, Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ο Αναπληρωτής Καθηγητής Δημήτριος Σκιαδάς από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας θα μιλήσει για την Frontex και μεταμόρφωσή της στη νέα Υπηρεσία Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής. Η Δρ. Ρεβέκκα Παιδή, διδάσκουσα στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, θα παρουσιάσει την πολιτική ασφάλειας στην Ευρώπη και τον ρόλο των μικρών κρατών. Την αστυνομική συνεργασία στην ΕΕ θα αναλύσει ο Δρ. Νικόλαος Γαϊτενίδης, προϊστάμενος του Παρατηρητηρίου Συνταγματικών Αξιών της ΕΕ του Κέντρου Αριστείας. Το ευρωπαϊκό ιδιωτικό διεθνές δίκαιο και τον Κανονισμό Βρυξέλλες Ι θα παρουσιαστεί από τον Miguel Gardenes–Santiago, Μόνιμο Καθηγητή στο Αυτόνομο Πανεπιστήμιο Βαρκελώνης. Τέλος, η Αθηνά Γιαννακούλα, Δ.Ν., δικηγόρος, συνεργάτιδα στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και διδάσκουσα στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών θα παρουσιάσει τις εξελίξεις του ευρωπαϊκού ποινικού δικαίου με έμφαση σε θέματα trafficking, οργανωμένου εγκλήματος και τρομοκρατίας.
– See more at: http://unescochair.uom.gr/?p=612#sthash.is76VkbL.dpuf