Τον Οκτώβριο θα κατατεθεί το νομοσχέδιο για τα κλειστά επαγγέλματα

Κλειστά επαγγέλματα
Ειδικότερα, για το θέμα των κλειστών επαγγελμάτων σημειώθηκε ότι μέχρι το τέλος του Αυγούστου τα υπουργεία πρέπει να έχουν ανταποκριθεί στην επιστολή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θεόδωρου Πάγκαλου, με την οποία τους ζητούσε να αναφέρουν ποια κλειστά επαγγέλματα υπάγονται στην ύλη τους, ποια είναι τα εμπόδια που υπάρχουν, τι λέει η διεθνής πρακτική και τι αναφέρει η νομολογία.
Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών υπενθύμιζαν ότι το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων πηγαίνει «πακέτο» με την οδηγία 123 της ΕΕ (πρώην Μπόλγκενσταϊν) για την απελευθέρωση των υπηρεσιών και υπ’ αυτή την έννοια για κάποια από αυτά, όπως οι μηχανικοί και οι αρχιτέκτονες, απαιτούνται απλώς κάποιες Υπουργικές Αποφάσεις, με τις οποίες ορίζονται οι όροι του ανοίγματός τους.
Για τα άλλα επαγγέλματα -πλην των μεταφορών (τα φορτηγά αποτελούν ξεχωριστή κατηγορία)- οι ίδιοι κύκλοι σημείωναν ότι απαιτείται νομοθετική ρύθμιση, η οποία θα εξειδικεύει το άνοιγμα κατ’ επάγγελμα, αλλά θα έχει οριζόντιο χαρακτήρα, με την έννοια ότι θα ρυθμίζεται συνολικά το άνοιγμά τους.
Θα ακολουθήσει διάλογος με τους ενδιαφερόμενους φορείς, ενώ μέχρι τέλος Οκτωβρίου θα έχει κατατεθεί το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή.
 
«Νέο» μνημόνιο, «νέα» μέτρα
Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση για «Μνημόνιο 1» και «Μνημόνιο 2» οι ίδιοι κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν πως η συζήτηση αυτή είναι άνευ περιεχομένου, διότι δεν υπάρχουν διαφορετικά μνημόνια, αλλά ένα, το οποίοι επικαιροποιείται κάθε τρίμηνο.
Στην κάθε επικαιροποίηση αφαιρούνται οι αναφορές σε όσα μέτρα έχουν ληφθεί και ολοκληρωθεί και εξειδικεύεται η αναφορά σε όσα έχουν απομείνει να ρυθμιστούν.
Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα οι κύκλοι αυτοί ανέφεραν τον ΟΣΕ, όπου στο Μνημόνιο του Μαΐου, όπως είπαν χαρακτηριστικά, η αναφορά σε αυτόν ήταν «πέντε γραμμές», ενώ τώρα εξειδικεύονται οι ρυθμίσεις για τον οργανισμό. Το ίδιο ισχύει και για την ενέργεια.
Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, η πώληση μονάδων της ΔΕΗ είναι εκτός Μνημονίου, ενώ σε ό,τι αφορά τη διαδικασία που ακολουθεί το επικαιροποιημένο κείμενο, ανέφεραν ότι αυτό θα έρθει στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής για ενημέρωση και συζήτηση.
Όσο για το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων, πηγές του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν ότι οι αντιδράσεις πηγάζουν περισσότερο από το φόβο για νέα μέτρα και σημείωσαν για παράδειγμα ότι η μετάβαση του ΦΠΑ από 11% σε 23% για ορισμένα προϊόντα περιλαμβανόταν στο Μνημόνιο του Μαΐου, ενώ η ελληνική κυβέρνηση πρόσθεσε ότι μπορεί τα έσοδα που αναμένονται από την αύξηση αυτή να υποκατασταθούν από άλλα μέτρα ισοδύναμου αποτελέσματος.
Προσπαθούμε, δηλαδή, να το περιορίσουμε, εκτιμούσαν οι ίδιοι κύκλοι, διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι μέχρι στιγμής μέτρα ισοδύναμου αποτελέσματος δεν έχουν βρεθεί, αλλά γίνονται συζητήσεις.
Επιπλέον, ανέφεραν ότι δεν πρόκειται να ληφθούν νέα μέτρα το 2010 και εξηγούσαν ότι τα μέτρα του 2011 περιλαμβάνονται στο μνημόνιο και θα αναφέρονται στο προσχέδιο προϋπολογισμού που θα κατατεθεί στις 4 Οκτωβρίου και θα ληφθούν το επόμενο έτος.
Τέλος, σε ό,τι αφορά στα ζητήματα της ανάπτυξης, οι ίδιοι κύκλοι ανέφεραν ότι συνολικά για το αναπτυξιακό πρόγραμμα της κυβέρνησης θα μιλήσει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ.