Στα πλαίσια του THESSALONIKI HELEXPO FORUM, που διοργανώνει για δεύτερη φορά η ΔΕΘ-HELEXPO στο Συνεδριακό Κέντρο “Ι. Βελλίδης”, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 16/9/2021, ημέρα έναρξης του νέου δικαστικού έτους, εκδήλωση με θέμα «Επιτάχυνση του συστήματος απονομής δικαιοσύνης: μετάβαση στην ψηφιακή εποχή, εκσυγχρονισμός των θεσμών, επιτάχυνση σε βάρος της ποιότητας;, διασφάλιση των συναλλαγών, υιοθέτηση εναλλακτικών μορφών επίλυσης διαφορών» με ομιλητές τον Υπουργό ΔικαιοσύνηΚωνσταντίνο Τσιάρα, τον τομεάρχη Δικαιοσύνης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Θεόφιλο Ξανθόπουλο, την Αρεοπαγίτη και τέως Διευθύντρια Κατάρτισης και Επιμόρφωσης για την κατεύθυνση της Πολιτικής και Ποινικής Δικαιοσύνης στην ΕΣΔιΜαρία Χασιρτζόγλου, τον ομότιμο Καθηγητή της Νομικής Σχολής και Πρόεδρος της Δ. Επιτροπής Δ.ι.Π.α.Ε. Αθανάσιο Καΐση και τον Πρόεδρο της Ολομέλειας των Προέδρων και του Δ.Σ.Α. Δημήτρη Βερβεσό.
Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης,Ευστάθιος Κουτσοχήνας, ο οποίος κατά την εισήγηση και τοποθέτησή του σχολίασε μεταξύ άλλων το γεγονός ότι, η 16η Σεπτεμβρίου σηματοδοτεί την πλήρη λειτουργία της Δικαιοσύνης μετά το ξέσπασμα της πανδημίας.
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε οΥπουργός κ. Τσιάρας, από τις αρχές του 2021 έχει κατατεθεί ψηφιακά το 16% των εγγράφων, τη στιγμή που για το σύνολο του 2020 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 7%, το 2019 0,67%, ενώ το 2018 δεν είχε γίνει καμία κατάθεση εγγράφου ηλεκτρονικά. “Η ψηφιοποίηση της Δικαιοσύνης δεν είναι απλά πολιτικός στόχος, αλλά πραγματική ανάγκη και εξέλιξη που πρέπει να ακολουθήσουμε, διότι διασφαλίζει ακεραιότητα και ανεξαρτησία στη λειτουργία της ίδιας της Δικαιοσύνης” επισήμανε. Τόνισε δε ότι οι αλλαγές στην ψηφιοποίηση των δικαστικών υπηρεσιών “δε φαίνονται από τη μία μέρα στην άλλη” και εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι με την ολοκλήρωση των δράσεων η εικόνα της ελληνικής Δικαιοσύνης θα είναι διαφορετική τα επόμενα χρόνια.
Υπέρ της συναίνεσης και του διαλόγου στις μεγάλες τομές που χρειάζεται η Δικαιοσύνη, τάχθηκε από την πλευρά του ο τομεάρχης Δικαιοσύνης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Θεόφιλος Ξανθόπουλος, ο οποίος υπογράμμισε ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι ευπρόσδεκτος εφόσον δρα υποβοηθητικά προς τους δικαστικούς λειτουργούς, δεν καταργεί τη δικαστική κρίση και δε θέτει σε κίνδυνο τα ανθρώπινα δικαιώματα. “Στο βωμό της ταχύτητας δεν πρέπει να θυσιάζουμε την ουσιαστική απονομή της Δικαιοσύνης”, είπε ο κ. Ξανθόπουλος.
ΗΑρεοπαγίτης Μαρία Χασιρτζόγλου σημείωσε ότι”Η επιτάχυνση δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια διαδικασία που συσσωρεύει ματαιώσεις και αποταμιεύει απογοητεύσεις”, ενώ αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρξει ένας “ψηφιακός Καλλικράτης” στη Δικαιοσύνη.
Ο ομότιμος καθηγητής Νομικής και πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του ΔιΠαΕ, Αθανάσιος Καϊσης, διατύπωσε την άποψη ότι έχει επιτευχθεί η ψηφιακή μετάβαση στα δικαστήρια της Ελλάδας, τονίζοντας ωστόσο τον κίνδυνο για τυχόν κυβερνοεπιθέσεις.
Ο Πρόεδρος της Ολομέλειας Δημήτρης Βερβεσός αναφέρθηκε στο πρόταγμα του Δικηγορικού σώματος για ταχεία και ορθή απονομή της Δικαιοσύνης προς όφελος των ελλήνων πολιτών, στις παθογένειες που παρατηρούνται και στην ανάγκη ενός ειλικρινούς διαλόγου μεταξύ της Πολιτείας, των Δικαστικών λειτουργών, των Δικηγόρων και των Δικαστικών υπαλλήλων προς αναζήτηση λυσιτελών λύσεων. Επεσήμανε, βεβαίως, τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει στον τομέα της ηλεκτρονικής Δικαιοσύνης, τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που δημιουργούνται αλλά και τους κινδύνους και τις προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν, καθώς τόνισε ότι «Οι δυνατότητες που παρέχει η τεχνολογία, ιδίως με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης και της εξ αποστάσεως παροχής των υπηρεσιών, δεν μπορούν, σε καμία περίπτωση, να υποκαταστήσουν τον ανθρώπινο παράγοντα, ούτε να περιορίσουν την αναζήτηση της αλήθειας και την απονομή δικαίου».Τέλος, εξέφρασε την κατηγορηματική αντίθεση του Δικηγορικού σώματος στην προωθούμενη για τις πολιτικές υποθέσεις πιλοτική Δίκη, αναφέρθηκε στην ανάγκη εκσυγχρονισμού διατάξεων του ουσιαστικού και δικονομικού δικαίου, στις δυνατότητες εξωδικαστικής επίλυσης διαφορών ( Διαιτησία, κλπ) και στη διασφάλιση του δικαιώματος προσφυγής του πολίτη στον φυσικό του δικαστή.
Ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης εκφράζει τις ευχαριστίες του τόσο στους διακεκριμένους ομιλητές, οι οποίοι αποδέχθηκαν την πρόσκληση και τίμησαν με την παρουσία τους και τις τοποθετήσεις τους το πάνελ, όσο και στη διοργανώτρια ΔΕΘ-HELEXPO, η οποία ως ο εθνικός εκθεσιακός φορέας συνεχίζει να βρίσκεται στις επάλξεις, ανταποκρινόμενη με απόλυτη επιτυχία στις εξελίξεις των ημερών.
ΤΗ ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΤΕ ΣΤΟΝ ΑΚΟΛΟΥΘΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟ https://www.youtube.com/watch?v=iNioSe3inZE