Συνέντευξη Τύπου για την τροπολογία στο Επικουρικό Κεφάλαιο του κλάδου Ασφάλισης Αυτοκινήτων

Θεσσαλονίκη, 6 Σεπτεμβρίου 2011
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Θέμα: Συνέντευξη Τύπου για την τροπολογία στο Επικουρικό Κεφάλαιο του κλάδου Ασφάλισης Αυτοκινήτων

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε σήμερα Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, κ. Νικόλαος Βαλεργάκης εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου με θέμα την τροπολογία για το Επικουρικό Κεφάλαιο του κλάδου Ασφάλισης Αυτοκινήτων στο πλαίσιο του νομοσχεδίου για τη ρύθμιση θεμάτων χρηματοπιστωτικού χαρακτήρα, το οποίο κατέθεσε το υπουργείο Οικονομικών την προηγούμενη Πέμπτη στη Βουλή.

Ο πρόεδρος του Δ.Σ.Θ. εξήγησε αρχικά τη λειτουργία του Επικουρικού Κεφαλαίου, το οποίο στην ουσία αποζημιώνει και καλύπτει τον πολίτη όταν έχει υποστεί ή προκαλέσει ένα τροχαίο ατύχημα στην περίπτωση που έχει κλείσει η ασφαλιστική εταιρία ή το ατύχημα αφορά όχημα το οποίο δεν είναι ασφαλισμένο. Σύμφωνα με το νέο καθεστώς αποζημιώσεων που εισάγει η τροπολογία,
α) καταργείται η ευθύνη του Επικουρικού Κεφαλαίου για καταβολή αποζημιώσεων που αφορούν χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης ή ψυχικής οδύνης των θυμάτων από τροχαία αυτοκινητικά ατυχήματα,
β) επιβάλλεται ανώτατο όριο 100.000€ για τις υπόλοιπες ζημίες, στο οποίο και μόνον θα περιορίζεται η ευθύνη του Επικουρικού Κεφαλαίου και
γ) για το ποσό αυτό οι αποζημιώσεις δε θα καταβάλλονται στο σύνολό τους, αλλά θα περικόπτονται με κλιμακούμενες, υπέρ του Επικουρικού Κεφαλαίου, απαλλαγές, οι οποίες θα κυμαίνονται σε ποσοστά από 10 έως 40%.

Ο κ. Βαλεργάκης υπογράμμισε την κατάφωρη αδικία που σηματοδοτεί η συγκεκριμένη τροπολογία, καθώς διαχωρίζει σε κατηγορίες τους πολίτες σε εκείνους που αποζημιώνονται και σε εκείνους που δεν λαμβάνουν τίποτα. «Οι ρυθμίσεις στερούν ένα μεγάλο μέρος των αποζημιώσεων από τα θύματα σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων», τόνισε. «Δεν επιδικάζεται επίσης η ψυχική οδύνη, που είναι το μόνο μέσο ανακούφισης για τους συγγενείς που έχουν χάσει ανθρώπους της οικογένειάς τους. Ο δικηγόρος θα πάρει με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο την αμοιβή του, όμως ο πολίτης μένει έκθετος, καθώς μπορεί είτε να χάσει την περιουσία του είτε να πάει φυλακή αν ήταν άτυχος και έκλεισε η εταιρία στην οποία είχε ασφαλισμένο το αυτοκίνητό του. Σημειώνεται ακόμη ότι η τροπολογία ισχύει και τις εκκρεμείς μέχρι σήμερα δίκες».

Ως προς τις αντιδράσεις του δικηγορικού σώματος της Θεσσαλονίκης, ο πρόεδρος του Δ.Σ.Θ. ζήτησε την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου: «Δεν μπαίνουμε σε διαδικασία βελτίωσης. Η τροπολογία αυτή είναι αντισυνταγματική», δήλωσε.
Στη συνέχεια ο κ. Βαλεργάκης προχώρησε στη διατύπωση συγκεκριμένων προτάσεων που μπορούν να αποτελέσουν λύσεις για τη βελτίωση της υπάρχουσας κατάστασης στο πλαίσιο της δεδομένης οικονομικής συγκυρίας της χώρας:
–  Αύξηση του ποσού του ασφαλίστρων μέσω των συμβολαίων ασφάλισης.
– Αυστηρότερες κυρώσεις στους οδηγούς ανασφάλιστων οχημάτων.
– Κατάσχεση των ανασφάλιστων οχημάτων και άμεση εκποίησή τους με πλειστηριασμό με σκοπό το ποσό της εκποίησης να κατατίθεται κατευθείαν στο Επικουρικό Κεφάλαιο.

Σχετικά με τις παραπάνω προτάσεις, ο κ. Βαλεργάκης διευκρίνισε: «Το επιχείρημα ότι πάλι θα επιβαρυνθεί η τσέπη του πολίτη είναι ένα ψευτοδίλημμα. Η αύξηση των ασφαλίστρων της τάξης των 10 ευρώ είναι δυσανάλογη σε σχέση με την αποζημίωση που μπορεί να κληθεί να πληρώσει. Επιπλέον, πρέπει να βρεθεί τρόπος να καλυφθεί ο τυπικός και συνεπής πολίτης που πληρώνει τα ασφάλιστρά του, ο οποίος δεν μπορεί να υφίσταται αυτή την ταλαιπωρία στην περίπτωση που συμβεί ένα τροχαίο ατύχημα».

Σημειώνεται ότι ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης θα προβεί στην αναλυτική ενημέρωση του βουλευτών και των Ενώσεων Καταναλωτών με ειδικό υπόμνημα. Επίσης, η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας έχει ζητήσει συνάντηση με την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής και κατέθεσε τα κείμενα των θέσεών της στις θυρίδες των βουλευτών στη Βουλή.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο κ. Νίκος Αποστολάκης, μέλος Δ.Σ. του ΚΕ.Π.ΚΑ., παρουσιάζοντας στοιχεία για τον αριθμό ανασφάλιστων αυτοκινήτων που κυκλοφορούν στην Ελλάδα, καθώς και για την οικονομική κατάσταση του Επικουρικού Κεφαλαίου. Σχετικό δελτίο Τύπου θα αποσταλεί από το ΚΕ.Π.ΚΑ.

Στη συνέντευξη Τύπου παρέστησαν από το Δ.Σ. του Δ.Σ.Θ. οι κκ. Γιάννα Παναγοπούλου, Α΄Αντιπρόεδρος, Γεωργία Βελιτζέλου, Ταμίας και τα μέλη Ιωάννης Κοτζαμανίδης, Φωτεινή Αχτσίδου, Μανόλης Λαμτζίδης, Θεοχάρης Κεφάλας, Παντελής Ραδίσης, Ευστάθιος Κουτσοχήνας, Παρασκευή Σεραΐδου, Γεώργιος Δανιήλ και Γεώργιος Ροδινός, καθώς και δεκάδες δικηγόροι-μέλη του Δ.Σ.Θ. Παρόντες ήταν επίσης εκπρόσωποι των βουλευτών κ.κ. Σ. Καλαφάτη και Ε. Καϊλή, ενώ μετά τη συνέντευξη Τύπου ο βουλευτής κ. Γκιουλέκας ενημερώθηκε για το θέμα σε προσωπική συνάντηση με τον πρόεδρο του Δ.Σ.Θ.

Ακολουθεί συνημμένο το αναλυτικό κείμενο αντίθεσης που εξέδωσε ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης.