Με γνώμονα την επαναθεμελίωση του ρόλου του δικηγόρου στην κοινωνία και την ανάγκη δημιουργίας νέων, γερών δεσμών με αυτή, ο ΔΣΘ συμμετείχε για πρώτη φορά στην ιστορία του στο μεγαλύτερο εκθεσιακό γεγονός της χώρας και ένα από τα σημαντικότερα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, στην 84η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
Επιχείρησε ένα μεγάλο βήμα στην ενημέρωση των πολιτών για επίκαιρα ζητήματα όπως: νέος Κανονισμός για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, κτηματολόγιο, συμβάσεις, εμπορικά σήματα, διαχείριση ιδιωτικού χρέους, διαμεσολάβηση, διαιτησία, νομική βοήθεια κλπ., αλλά κυρίως στην προσπάθεια ανόρθωσης του κύρους του δικηγορικού λειτουργήματος στην κοινωνία.
Με τη συμμετοχή του κατάφερε να αναδείξει το ρόλο του δικηγόρου στην παραγωγική διαδικασία και να πετύχει τη σύνδεσή του με την επιχειρηματικότητα και την εξωστρέφεια. Με την παρουσία του αλλά και τη διανομή σχετικού υλικού κατέδειξε ότι πέρα από τον δικηγόρο των δικαστηρίων και των ακροατηρίων, υπάρχει ο δικηγόρος ως νομικός συμπαραστάτης ή σύμβουλος, ο οποίος δεν διερευνά μόνο την δικαστική αντιμετώπιση μιας υπόθεσης, αλλά εναλλακτικά, διερευνά και άλλους τρόπους επίλυσης διαφορών, ώστε να προτείνει τον πιο αποτελεσματικό τρόπο κατά περίπτωση.
Παρουσία του υπουργού Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα, ο οποίος εγκαινίασε το περίπτερο του ΔΣΘ, του Δημάρχου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνου Ζέρβα, του υφυπουργού Εσωτερικών (τομέας Μακεδονίας – Θράκης), Θεόδωρου Καράογλου, του υφυπουργού Οικονομικών, αρμόδιου για την δημοσιονομική πολιτική, Θεόδωρου Σκυλακάκη, του Γ.Γ. του υπουργείου Δικαιοσύνης, Πάνου Αλεξανδρή, της διευθύντριας του γραφείου του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, Μαρίας Αντωνίου, της Αντιπεριφερειάρχη Οικονομικών, Διαφάνειας και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, ως εκπροσώπου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Αθηνάς (Νανάς) Αηδονά και των βουλευτών Α’ Θεσσαλονίκης, Σταύρου Καλαφάτη, Χάρη Καστανίδη και Δημήτρη Κούβελα, προωθήθηκαν θεσμικά ζητήματα του κλάδου όπως για παράδειγμα η κατάργηση, άλλως η μείωση του ΦΠΑ στην παροχή δικηγορικών υπηρεσιών, ενώ έγινε ενημέρωση για τις δραστηριότητες και τις παράλληλες εκδηλώσεις του Συλλόγου.
Περαιτέρω, τέθηκε το μείζον θέμα της παραχώρησης του κτιρίου του ΕΦΚΑ (πρώην ΙΚΑ) Πύλης Αξιού στα Δικαστήρια της Θεσσαλονίκης, σε συνδυασμό με τη δυνατότητα διαμόρφωσης μιας πλατείας Δικαστηρίων, που θα ενώνει το Δικαστικό Μέγαρο τόσο με το κτίριο του ΙΚΑ όσο και με τα παρακείμενα Διοικητικά Δικαστήρια. Θετικός στην προοπτική της παραχώρησης εμφανίστηκε ο Υπουργός, κος Τσιάρας, ο οποίος ανέφερε πως είναι «όντως μία καλή λύση για να δώσουμε τη δυνατότητα περισσότερων χώρων». Σε ό,τι αφορά δε τις υπηρεσίες που στεγάζονται στο κτίριο του ΙΚΑ (πλέον ΕΦΚΑ), επεσήμανε ότι υπάρχει μία συζήτηση για το πού μπορούν να μεταφερθούν και ότι σε μία γενικότερη συνεργασία θα μπορούσε να βρεθεί λύση για την ανάπλαση της περιοχής των δικαστηρίων. Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης δε, κος Ζέρβας, τόνισε την ανάγκη ανακούφισης του Δικαστικού Μεγάρου, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτη την σημερινή εικόνα που παρουσιάζει, ενώ τάχθηκε υπέρ της προοπτικής ανάπλασης του περιβάλλοντα χώρου και της ανάδειξης μίας περιοχής η οποία βρίσκεται σε προνομιακό σημείο της Θεσσαλονίκης, δίπλα από το λιμάνι, στη δυτική είσοδο της πόλης.
Στο σημαντικό ρόλο του ΔΣΘ αναφέρθηκε σε χαιρετισμό του και ο υφυπουργός Εσωτερικών (τομέας Μακεδονίας – Θράκης), Θεόδωρος Καράογλου, ο οποίος έκανε λόγο για έναν καταξιωμένο επιστημονικό φορέα, που συμμετέχει στο πολιτικό και κοινωνικό γίγνεσθαι της χώρας. Ευχήθηκε δε, η παρουσία του ΔΣΘ στο μεγαλύτερο εκθεσιακό γεγονός της χώρας να γίνει θεσμός.
Επίσης, την πρωτοβουλία αυτή του ΔΣΘ χαιρέτησαν ένθερμα με την παρουσία τους στην τελετή εγκαινίων η Προϊσταμένη του Τριμελούς Συμβουλίου Διεύθυνσης του Εφετείου Θεσσαλονίκης, Καλλιρόη Χειμαριού, η Πρόεδρος του Τριμελούς Συμβουλίου Διεύθυνσης Διοικητικού Εφετείου Θεσσαλονίκης, Αικατερίνη Περιστεροπούλου, η Προϊσταμένη του Τριμελούς Συμβουλίου Διεύθυνσης του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης, Ευαγγελία Αρβανίτου, η Πρόεδρος του Τριμελούς Συμβουλίου Διεύθυνσης Διοικητικού Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης, Ευγενία Παπαδοπούλου, οι πρώην Πρόεδροι του ΔΣΘ, Γιώργος Ιγνατιάδης και Μανώλης Λαμτζίδης, ο Πρόεδρος του ΤΑΔΙΘ, Νικόλαος Αντωνιάδης, η Πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου, Καίτη Καρακάση, οι Πρόεδροι των ΔΣ Θήβας, Σώσω Μανάρα, Κατερίνης, Μίνα Στρίμπα, Βέροιας, Φώτης Καραβασίλης, ενώ από το ΔΣ του ΔΣΘ παραβρέθηκαν οι κ.κ. Στυλιανός Μαυρίδης, Α’ Αντιπρόεδρος, Γεώργιος Κουτσός, Β’ Αντιπρόεδρος, Πέτρος Σαμαράς, Γεν. Γραμματέας και τα μέλη Μαρία Πρωτοπαπαδάκη, Ιωάννης Ανδρουλάκης, Γεώργιος Δακουράς, Ευαγγελία Τσιάλτα, Παναγιώτης Γιαννόπουλος, Σπυρίδων Πετρίδης, Στυλιανή Βαλάνη – Ντολοπούλου, Γεώργιος Τότσκας, Βασίλειος Σιαπέρας.
Μεγάλη, όμως, ήταν η επισκεψιμότητα στο περίπτερο του Συλλόγου και καθ’ όλη τη διάρκεια της έκθεσης. Μεταξύ άλλων επισκέφτηκαν το χώρο του και επικρότησαν τη συμμετοχή του η Πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ., Φώφη Γεννηματά, η βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης, Κατερίνα Νοτοπούλου, ομάδες φοιτητών της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, με τις οποίες δόθηκε το έναυσμα μιας μελλοντικής συνεργασίας, πολλοί δημοσιογράφοι, επιχειρηματίες και απλοί πολίτες, καθώς και πολλοί δικηγόροι τόσο μέλη του Συλλόγου μας όσο και άλλων Δικηγορικών Συλλόγων, οι οποίοι εξέφρασαν την επιθυμία τα επόμενα χρόνια να συμμετέχει στη ΔΕΘ το ανώτατο συλλογικό τους όργανο, η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, γεγονός που υποδηλώνει το ενδιαφέρον τους να γίνουν συμμέτοχοι στη διαδικασία βελτίωσης του παρόντος αλλά και του μέλλοντος του δικηγορικού κλάδου.
Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί ότι, ο ΔΣΘ κατάφερε να υλοποιήσει το εγχείρημα με το μικρότερο δυνατό κόστος, καθόσον η οργάνωση και το στήσιμο του περιπτέρου στην 84η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκε με την αγόγγυστη προσωπική εργασία των υπαλλήλων του Συλλόγου και την εθελοντική προσφορά δικηγόρων μελών του.
Στο συνημμένο αρχείο μπορείτε να δείτε το φυλλάδιο που διανεμήθηκε από τον ΔΣΘ στους επισκέπτες του περιπτέρου του.